Tips en tricks om de quarantaine te overleven

In deze post zal ik enkele tips meegeven hoe je de quarantaine kan overleven. Graag vermeld ik ook nog enkele studietips voor studenten.

Zorg voor routine

Routine geeft je een houvast, een gevoel van controle. Het is belangrijk dat je je aan een dagelijks stramien houdt. Dit zorgt ervoor dat je niet in een zwart gat valt. 

Enkele tips: 
  • Zorg voor vaste tijden voor slapen en eten: Hou je vast aan je routine die je had voor de quarantaine. Stel dat je voordien ging gaan slapen om 22u. Probeer je hieraan te houden ook al is dit moeilijk.  
  • Maak een schema: Bedenk eerst wat je vandaag gedaan wil hebben. Er is niets leuker dan dingen te doorstrepen dat je hebt kunnen bereiken. Zo heb je ook een overzicht van wat er al gedaan is en wat nog gedaan moet worden.
  • Maak je plannen concreet: Als je een schema hebt gemaakt is het handig dat je hierin tijdstippen plaatst. Als je voorbeeld een uurtje sport hebt gepland is het goed dat je begin- en eindtijd noteert. 

Probeer eens te sporten 

Op 1 januari maakt iedereen goede voornemens. Velen maken de afspraak met zichzelf om dit jaar meer te gaan sporten. Meestal begin je goed, maar zwakt dit af omdat je geen of weinig tijd hebt. Wel nu we toch allemaal thuis zitten en tijd zat hebben is het misschien eens een goed idee om met deze goede voornemens verder te zetten. 

Enkele tips:
  • Begin traag zodat je kan opbouwen: Het werkt ontmoedigend om eerst snel te beginnen en te merken dat het je niet lukt. Als je dus met een traag tempo begint en dit verder kunt opbouwen geeft dit meer voldoening, doordat je het gevoel krijgt dat je het beter lukt. 
  • Springtouwen is de perfecte workout om thuis te doen: Iedereen heeft thuis een stuk touw liggen. Het is natuurlijk niet handig om met een jutten touw touwtje te springen. Wel in de Decatlon heb je een springtouw van 3 euro en het is van zeer goede kwaliteit! Begin met een minuutje te springen en daarna hou je een pauze van 30 seconden. Je houdt dit vol tot dat je in totaal 5 minuten hebt gesprongen. Dit kan je dan ook verder uitbouwen. PS vergeet niet te strechten! Onder deze link vind je 10 gouden stretchtips 
  • Joggen: Hiervoor heb je enkel goede loopschoenen nodig. Net zoals alle beginners is het hier ook van toepassing om traag te beginnen en op te bouwen. Een leuke app hiervoor is start to run. Stel een leuke playlist samen met goede beats waar je gemakkelijk op kunt lopen. Als je niet zo voor muziek bent tijdens het lopen, dan kan je bijvoorbeeld je focussen op je eigen ademhaling.
  • Wandelen: De voorbije weken is het al heel mooi weer geweest. Niets kan meer deugd doen om eens buiten te komen na een hele tijd binnen zitten. Door te wandelen ben je fit bezig en haal je tegelijkertijd een frisse neus. Je kan misschien eens samen afspreken met een vriend of vriendin om een wandeling te doen in jouw buurt. Maar pas op dat je voldoende afstand houdt en dat je niet met teveel mensen afspreekt om te gaan wandelen. 
  • Fietsen: Als je eens geen zin hebt om de bovenstaande tips uit te voeren, kan je misschien eens gaan fietsen. Neem eens de fiets in plaats van de auto om naar de bakker te gaan. Zo ben je in beweging en doe je een goede daad voor het klimaat. 
Raak niet ontmoedigd als het niet lukt met het sporten! Iedereen op zijn eigen tempo. 



Hoe thuiswerken met een kind?

Vele ouders hebben de laatste tijd te maken gekregen met thuiswerken. Maar hoe moet je dit nu managen als er ook nog een kleine rondloopt die constant jouw aandacht wil? 

Enkele tips:
  • Maak een schema: Baken je werktijd af. Leg ook uit aan jouw kindje dat ze tijdens deze uren jou niet mogen storen. 
  • SAMEN en ALLEEN:  Leg uit wat er jullie wel samen kunnen doen en wat je alleen moet doen. Probeer creatief te zijn door dit visueel voor te stellen. Maak bijvoorbeeld een grote klok waar je de klok inkleurt met een kleur waar je dingen samen kunt doen. Neem dan een ander kleur voor de tijd die je alleen spendeert. Zie via deze link hoe je ook een dagschema kan opstellen met je kind.
  • Routine: Hier is routine ook heel belangrijk. Een kind heeft nood aan routine. Als je je hieraan kunt houden, is het voor je kindje gemakkelijker om terug de overstap naar school te maken.
  • Werk wanneer je baby slaapt: Als je kindje nog een middagdutje doet, dan is dit de perfecte kans om te werken. 

Studietips

Het is niet gemakkelijk om zelf leerstof door te nemen en al zeker niet als de examens voor de deur staan. Hieronder vind je enkele tips:
  •  Plannen, plannen en nog eens plannen: Het is belangrijk dat je hier ook een schema opstelt. Dit zorgt ervoor dat je een routine hebt en dat je weet wat je nog moet doen. Neem bijvoorbeeld je lessenrooster van voor de quarantaine en hou je hieraan. Wil je zelf een planning maken, dan kun je dit vinden onder deze link. Hier kan je ook een schema vinden voor de examens.
  • Wat met al die afleiding?: Het is vanzelfsprekend dat er in deze tijden afleiding is. Je ouders zijn thuis, je krijgt allerlei berichtjes... Als je last hebt van je ouders, doe dan oordopjes in. Als je niet tegen de stilte kan, leg dan muziek op die je niet kent. Als je muziek oplegt dat je wel kent, zal je veel sneller afgeleid geraken. Doe ook je gsm uit of leg hem beneden. Zo wordt je niet afgeleid als je een berichtje krijgt. 
  • Zorg dat je kamer en bureau op orde liggen: Leg alles mooi en gestructureerd. Leg enkel de zaken die je nodig hebt op je bureau. Al wat je niet nodig hebt, daar zal je toch mee friemelen. Zorg ervoor dat je studeerplaats een plek van rust is.
  • Zorg voor motivatie: Ligt de motivatie bij jou ver te zoeken, vraag dan aan je vrienden of je ouders dat ze jou een peptalk geven. Motivatie is zeer belangrijk! 
  • Vermijd stress: Het is normaal dat je stress hebt voor het examen. Gezonde stress is goed, maar te veel stress is dan weer slecht. Helpt het voor jou om eens goed te wenen of de stress van je af te schreeuwen? Doe dit!  Hier is het ook belangrijk dat je een schema opmaakt. Zo kan je je vooruitgang zien. Plan realistisch, zodat je niet teleurgesteld bent als je die dag niet alles af hebt kunnen maken. Heb je nood aan een babbel, dan kan je ook terecht bij Teleblok
  • Ontspanning: Na een lange dag studeren is het ook belangrijk dat je ontspanning neemt. Voel je vooral niet schuldig als je nood hebt aan ontspanning. Studeren vergt namelijk veel energie. Wel opletten dat je niet te veel ontspanning neemt tijdens het studeren! 
Het is voor iedereen een moeilijke tijd! Probeer de dingen die jij haalbaar vindt. Stel dat jouw punten niet meevallen, geen nood! Als je weet dat je alles uit de kan hebt gehaald, mag je jezelf niets verwijten! 


Ik hoop dat deze tips jullie wat kunnen helpen in deze bizarre tijden! Als je het even moeilijk hebt, weet dat je niet alleen bent! 

Stay safe! 

Kaylee 


Extra bibliografie:



Reacties

  1. Hey Kaylee, ik vind je blog mooi gestructureerd en overzichtelijk geschreven. Ik voelde me persoonlijk aangesproken bij het lezen van de inhoud. Tijdens het lezen ervan was ik benieuwd naar welke tips jij hebt toegepast en uitgeprobeerd. Wil je daar iets over kwijt?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts