Van waar komt quarantaine?

We horen het dagelijks een tientallen keren. We moeten in ons kot blijven, we zitten in quarantaine, lockdown... Maar van waar komt deze quarantaine? Dat zal ik jullie proberen duidelijk te maken met deze post.

Betekenis quarantaine 

Quarantaine betekent het afzonderen van dieren en mensen voor een bepaalde tijd. Het doel van quarantaine is het vermijden en verminderen van het risico dat besmette personen of dieren anderen zouden besmetten.

Quarantaine gebeurt vaak alleen in bijzondere omstandigheden, zoals een epidemie, een persoon die besmet is enzovoort. Iemand kan ook in quarantaine geplaatst worden als de persoon terug komt uit een besmet gebied of als hij contact heeft gehad met een besmette persoon.
Ook kan quarantaine toegepast worden op een gebied waar veel mensen besmet zijn, of een gebied dat zich juist wil beschermen tegen besmettingen.

Van waar komt het woord quarantaine? 

Om te weten waar het woord quarantaine vandaan komt, moeten we terug kijken in de geschiedenis. We keren even terug naar Venetië in de 14de eeuw.  De naam quarantaine komt uit het Italiaans. Het is afgeleid uit het woord 'quaranta giorni', wat veertig dagen betekent. 
Bron: Caspar Adriaans 
In de 14de eeuw heerste de pest, ook de zwarte dood genoemd (zie voor meer uitleg rond de pest in een andere post). De Venetianen hadden daardoor maatregelen genomen. Eén van die maatregelen was wanneer een schip binnenkwam  minstens veertig dagen in quarantaine moest liggen in de lagune tot men zeker was dat er geen ziektes aan boord waren. Na deze veertig dagen kon de bemanning pas aan wal komen.

Leuk weetje:
Oorspronkelijk waren het dertig dagen dat een schip in een afgesloten plaats gebracht werden. Dit was om te zien dat de pest zich niet verder zou uitbreiden. We zien later in de tijd dat die dertig dagen veertig dagen zijn geworden. De incubatietijd van de pest is namelijk ongeveer vijfendertig dagen. Dus die dertig dagen waren eigenlijk net iets te kort.

Ook heeft quarantaine, dus veertig dagen, een Bijbels kantje. Het heeft hier altijd te maken met zuivering, boete doen. Enkele voorbeelden: de veertig dagentijd, de verzoeking van Jezus in de woestijn, de zondvloed die veertig dagen en nachten duurde, Noach die veertig dagen wachtte om zijn ark te openen... 


Wel zo, dit is de uitleg voor quarantaine en hierbij sluit ik graag af.
Stay safe and stay in quarantaine/in je kot!







Reacties

  1. Hey Kaylee,
    De structuur van je blog maakt het aangenaam om te lezen!
    Heel interessant dat je ons vertelt wat de geschiedenis van quarantaine is. Ikzelf heb nog geen enkele keer stil gestaan bij dit woord, laat staan gedacht dat er een geschiedenis aan verbonden was. Leuk dat je door je post mij er eens bij stil laat staan!
    Groetjes, Bo!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts