One day can change everything

Vrijdag 13 maart 2020

Deze dag zullen we ons nog lang herinneren... Vooraleer we komen tot 13 maart, zal ik proberen te schetsen wat er voor en na die dag kwam. 

December 2019

Li Wenliang, een Chinese oogarts die in het ziekenhuis van Wuhan werkt, was één van de weinigen die een waarschuwing stuurde voor dit mysterieus virus. Door het verspreiden van 'geruchten', werd de dokter opgepakt. In februari stierf de arts zelf aan het coronavirus.
Begin december was er al sprake van het coronavirus, maar dit werd in de doofpot gestoken door de Chinese autoriteiten. Men dacht in eerste instantie dat het ging om het SARS-virus, maar na verder onderzoek bleek dat dit virus het SARS-CoV-2 draagt. Dit kan een verklaring zijn voor de hogere mens-op-mens besmetting. De Chinese autoriteit zag dat er meer en meer besmettingen werden vastgesteld. Rond deze tijd melden ze dat er 27 mensen besmet zouden zijn. Deze patiënten zouden een atypische vorm van longontsteking hebben. De ziekte was onder controle en het was helemaal niet ernstig volgens de Chinese autoriteiten. 

Januari 2020

Twee à drie weken wordt er bijna niets meer vermeld over het coronavirus. Daar komt eind januari verandering in, wanneer het coronavirus Europa bereikt. Er worden eerste besmettingen vastgesteld in Frankrijk en Italië. 

Februari 2020

3 Februari 2020 is voor België een belangrijke dag. Dit was de dag dat Philip Soubry gerepatrieerd werd uit het Chinese Wuhan. Dit betekende dat België voor het eerst geconfronteerd werd met het virus. Soubry moest meteen in quarantaine in het ziekenhuis, maar verlaat op 15 februari gezond en wel het ziekenhuis. 
Het nieuws dat een cruiseschip voor de kust van Japan in quarantaine moest en dat Hongkong zijn grens gesloten had met China doet vragen opwekken.
De grote vraag bij de bevolking in België was: "Waarom neemt de overheid geen maatregelen na de krokusvakantie?". 
Ondertussen werden er meer en meer mensen besmet met het virus in Italië. Vanaf nu begonnen meer en meer mensen in te zien dat de kans op besmetting in ons land groter werd. 

Maart 2020

Vele mensen kwamen terug van skivakantie en intussen hebben we ook kennis gemaakt met Marc Van Ranst. Vanaf de krokusvakantie werd er geleidelijk aan meer mensen besmet met het virus, maar vanaf 1 maart ging dat steeds in stijgende lijn. Op drie maart kondigt Magie De Block, minister van Volksgezondheid, aan dat we in ons kot moesten blijven.
Op 12 maart deden geruchten de ronde dat België in lockdown zou gaan. Mensen haastten zich naar de dichtstbijzijnde supermarkten en kopen al het toiletpapier en pasta's op. Die avond kregen we te horen dat België maatregelen ging nemen. Scholen, horeca en andere niet essentiële winkels moesten de deuren sluiten vrijdag 13 maart. Die gingen van kracht om middernacht. Jongeren houden die avond nog lockdownfeestjes, wat totaal niet verstandig was.
Vanaf nu komt de nationale veiligheidsraad om de twee weken samen om de stand van zaken te overlopen.

Een positief puntje van de lockdown was het nieuws op 16 maart dat de rivieren van de Italiaanse stad Venetië opnieuw glashelder kleurden. Maar de vreugde is maar van korte duur. Op 19 maart ging Italië China voorbij als land met de meeste sterfgevallen. Ook Spanje krijgt meer en meer coronapatiënten. 

April 2020

Ondertussen zijn de maatregelen verlengd tot 3 mei. We moeten nog altijd in ons kot zitten. Vandaag, 23 april, zijn er intussen al 6 500 doden gevallen in België. Wereldwijd meer dan 180 000. Dit betekent dat we ons nog lang aan de maatregelen zullen moeten houden. Maar er is misschien hoop. Het aantal besmettingen worden relatief kleiner.

Hoe het verder zal aflopen, dat is voor iedereen een grote VRAAG... 


Hierbij sluit ik graag af. 
Blijf in uw kot en stay safe! 

Kaylee 



Extra Bibliografie 



Reacties

  1. Dag Kaylee, het is interessant om te lezen hoe corona langzamerhand tot ons doordrong. Leuk dat je telkens per maand hebt gewerkt, mooie post!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts