Corona schrijft geschiedenis

In onze geschiedenisboeken vinden we veel epidemieën. Corona zal hier ook in opgenomen worden. Het zal raar zijn dat ik binnen 50 jaar tegen mijn kinderen zal kunnen zeggen dat ik deze periode heb meegemaakt, wat ik eigenlijk ook wel als een eer zie. Met deze post zal ik de geschiedenis van de bekendste (pan)demieën eventjes schetsen.

Maar wat is nu een pandemie en een epidemie? 

Een pandemie  is een epidemie op wereldwijde schaal verspreid. Deze pandemie wordt veroorzaakt door een ziekteverwekker die nog nooit of al een heel lange tijd niet meer gewoed heeft, waardoor er geen of verminderde weerstand voor is (vb. Covid-19). Een epidemie is een verschijnsel dat meestal in ongunstige zin optreedt in een kleiner of groter gebied van mens of dier. Het begrip wordt enkel gebruikt wanneer een ziekte in een grotere frequentie dan normaal voorkomt (vb. een griep epidemie).

De Pest 

Bron: De kennis van nu 
De Pest bestaat onder verschillende varianten. Ik neem de pest die heerste in de 14de eeuw. Deze pest wordt ook wel de Zwarte Dood genoemd. Zeker 10 procent van de bevolking stierf aan deze ziekte, waarvan de meeste in Europa. Deze epidemie stierf zelf uit.

Deze ziekte kwam waarschijnlijk uit Centraal-Azië. Niet veel later werd dit virus over verschillende continenten verspreid. Onderzoekers vermoeden dat deze ziekte verspreid werd door vlooien en ratten.

Mensen die de Pest hadden vertoonden zwarte gezwellen. Uit deze gezwellen kwam bloed en pus en daarna verschenen er puisten en zwarte vlekken op de huid ten gevolge van inwendige bloedingen.

Bron: J.Columbina 
Bekend aan deze ziekte was ook de snaveldokter of de pestmeester. Dit masker kan je nu vergelijken met onze mondmaskers. Dokters droegen dit snavelmasker om zelf niet besmet te raken. Dit masker werd pas gedragen rond de 16de-17de eeuw.

Deze ziekte heeft heel wat gevolgen met zich mee gedragen. De Pest had namelijk een dramatisch effect op de Europese bevolking en ontwrichtte de maatschappij. Velen dachten dat de ziekte een straf van God was, omdat niemand wist waar dit vandaan kwam. Dit zorgde dus voor een kantelpunt in de geschiedenis van het christelijke geloof. 

Cholera 

Cholera is een infectieziekte dat veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze ziekte bestaat nog altijd en vind je meestal terug in Afrikaanse landen. Vooral in de 19de eeuw zijn hier veel mensen aan gestorven. 

De ziekte wordt overgebracht via besmet water. Ook door contact met ontlasting of braaksel kan iemand besmet worden. Cholera werd in de 19de eeuw in India bekend. Vandaar uit heeft het zich verder verspreid. 
Bron: G. Castagnola 
Tijdens de Industriële revolutie waren er in Engeland veel infecties van Cholera. Dit had te maken dat mensen in precaire omstandigheden leefden. 

Mensen die besmet waren met Cholera hadden misselijkheid, braken, buikpijn en plotseling opkomende waterachtige diarree. Door deze diarree kon de patiënt uitgedroogd raken en hieraan sterven. 

Spaanse Griep 

De Spaanse Griep was een beruchte griep-pandemie. Deze werd net na de Eerste Wereldoorlog uitgebroken. De ziekte werd waarschijnlijk doorgegeven doordat de soldaten terugkeerden naar hun land. Sommige onderzoekers nemen aan dat de oorzaak van de griep te wijten is aan een gemuteerd varkensvirus uit China. 

De symptomen van dit virus zijn gelijkaardig aan dat van een gewoon griepje, namelijk een zere keel, hoofdpijn en koorts.  Wat heel raar is aan deze Spaanse Griep is dat ze plots verdwenen was. 
Wereldwijd zou deze epidemie 20 tot 100 miljoen levens hebben gekost, wat meer is dan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De meeste slachtoffers vielen in de Verenigde Staten.

Bron: courtesy of the National Museam of Health and Medicine

Corona 

Corona, dat ons al weken in de ban houdt, hoort zeker in dit rijtje. In december 2019 werd in de Chinese stad Wuhan een eerste patiënt besmet met een longontsteking. Pas in januari 2020 werd dit virus voor het eerst geïdentificeerd. 

Bron: AFP
Coronavirussen verspreiden zich normaal onder dieren. Het virus werd al snel in verband gebracht met de zeevoedselmarkt waar er allerlei levende dieren worden verhandeld. 
Het virus verspreidde zich als een lopend vuurtje waardoor heel de wereld te maken krijgt met dit virus. Ondertussen zijn er al wereldwijd 230 000 sterfgevallen gemeld.



Hierbij sluit ik graaf af.

Stay safe!

Kaylee

Extra bronnen die geraadpleegd werden:
De 10 meest gruwelijke pandemieën in de geschiedenis van de mens
IsGeschiedenis
De sluipmoordenaar van de Eerste Wereldoorlog











Reacties

Populaire posts