De geschiedenis van het mondmasker

Vandaag kunnen we het ons niet meer voorstellen om naar buiten te gaan zonder een mondmasker. We moeten het dragen op de campus, we moeten het dragen als we het openbaar vervoer nemen en misschien wordt het binnenkort ook wel verplicht in de supermarkt.

In deze post zal ik het hebben over de geschiedenis van het mondmasker. Het dragen van een masker is al eeuwenoud. Misschien kunnen we iets leren uit deze geschiedenis.

Maskers in de magische, religieuze geneeskunde 

Al eeuwenoud draagt men maskers. Oorspronkelijk was het om demonen, geesten en het kwaad af te schrikken. Nu kennen we deze maskers doordat zij gebruikt worden op de planken of met Carnaval. Eén van de bekendste maskers die we nu kennen is het pestmasker/vogelmasker, ook wel dokter snavel genoemd. Dit masker wordt ook gezien als het symbool van Venetië
Tijdens de Pest die heerste in de 16de-17de eeuw werd er voor het eerst een masker gebruikt. Men creëerde hier rond een heel kostuum. Men wist toen al ongeveer dat ziektes zich konden verspreiden door de lucht. Men wou dus geen bedorven lucht inademen, dus de lucht zelf moest verbeterd worden. In de punt van de snavel werd een aromatische stof gestoken zodat ze "goede lucht" konden inademen. Het was de Franse arts, Charle De Lorme, die het snavelmasker verfijnde.
Bron: Venetië-arport.nl

Het masker in WOI

In de eerste wereldoorlog werd er voor het eerst veel gestreden met gassen. Het gas dat vooral in de Belgische loopgraven gebruikt werd was Yperiet of Mosterdgas. Dit gas is een vloeistof dat erg schadelijk was. Bij voldoende blootstelling vormde zich na verloop van tijd blaren. Ook voor de ogen en de longen had het een verwoestend effect. Het kon zelfs blindheid en doofheid veroorzaken. 
In het begin van de oorlog gebruikte men als masker een doek waar ze moesten op urineren. Maar men zag dat dit niet efficiënt was. Het gasmasker is toen ontstaan, met de bedoeling om schadelijke gifstoffen te filteren. 

Bron: Wereldoorlog 14-18

Bron Wereldoorlog 14-18

Het praktischer worden van het mondmasker 

Men ontdekte ook dat stof schadelijk kan zijn voor de longen. Vooral in de 18de eeuw werd er meer aandacht besteed aan beroepen die met schadelijke substanties moesten werken. 
Op het einde van de 19de eeuw werd ingezien dat het dragen van bescherming voor de mond tijdens een operatie belangrijk was. Het chirurgisch masker werd uitgevonden. Een chirurgisch masker is een wegwerpproduct dat de verspreiding van virussen en bacteriën vanaf de neus, mond en luchtwegen van de drager moet tegengaan. Dit mondmasker kan ook luchtvervuiling en virale infecties tegenhouden. Daarmee dat ze van belang zijn tijdens deze pandemie. 


Hierbij heb ik een korte schets willen geven van het ontstaan van het mondmasker. Het is nu nog de vraag of wij het mondmasker nog lang zullen moeten gebruiken. Of zullen wij het mondmasker nog blijven dragen na de pandemie? 


Hierbij sluit ik graag af voor vandaag. 
Stay safe 

Kaylee 


Extra bibliografie 
De geschiedenis van het mondmasker in de medische wereld
Gasmasker
Het vogelmasker: de angstaanjagende voorganger van het mondmasker
Maskers doorheen de geschiedenis







Reacties

Populaire posts