De versoepelingen

De Nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 24 april beslist dat de genomen maatregelen vanaf 4 mei 2020 versoepelt zullen versoepelen. Dit kwam omdat de nieuwe cijfers inzake het aantal coronapatiënten positief was. Vanaf  4 mei zal het afbouwplan dat de Nationale Veiligheidsraad heeft opgesteld van start gaan. Dit plan verloopt in drie fasen. 

In deze post zal ik enkele belangrijke versoepelingen duidelijk maken aan jullie (en neen, niet aan de hand van een Powerpoint 😁)

Fase 1 a: vanaf 4 mei

Openbaar vervoer 

Vanaf 4 mei moeten reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer en vanaf 12 jaar hun neus en mond bedekken. Dit moeten ze doen aan de hand van een sjaaltje, mondmasker of een andere stof. Dit is een verplichting. Politie en vervoersmaatschappijen kondigen strenge controles aan. Wie zich hieraan niet houdt, kan een boete krijgen die kunnen oplopen tot 250 euro. 
Ook hier moet social distancing nog altijd gerespecteerd worden.

Bedrijven mogen terug open 

Bedrijven mogen de deuren terug openen, als ze kunnen aantonen dat er veilig gewerkt kan worden. 
Ook stoffenwinkels mogen terug open, zodat er mondmaskers gemaakt kunnen worden. 

Sociaal contact buiten het gezin

Sociaal contact buiten het gezin is terug toegelaten, maar dan wel in zeer beperkte mate. Vanaf 4 mei mag je met drie gaan wandelen of fietsen. Dit is één persoon extra dan voorheen. 


Fase 1 b: vanaf 11 mei 

Winkels/handelszaken

Winkels mogen terug open, onder strikte voorwaarden. Ook moet er een circulatieplan opgesteld worden zodat social distancing in de winkelstraat gerespecteerd wordt.

Sociale contacten 

vanaf zondag 10 mei mocht een huishouden (ongeacht de grootte ervan) vier personen ontvangen. Het moet steeds gaan om dezelfde vier personen en maken al dan niet deel uit van eenzelfde huishouden. 
Deze maatregel werd vooral getroffen in verband met Moederdag. 


Fase 2: vanaf 18 mei 

Onderwijs 

Op 15 mei openen de scholen terug, na een lange tijd, hun deuren voor een pilootfase. Vanaf 18 hernemen scholen de lessen. 
  • Kleuterscholen blijven dicht (eventuele opening 2 juni)
  • In het lager onderwijs starten het eerste, tweede en zesde leerjaar opnieuw. 
  • In het middelbaar openen drie leerjaren, waaronder alvast het zesde jaar.
Voorwaarden zijn dat er maximum 10 leerlingen aanwezig zijn in de klas. Leerlingen ouder dan 12 jaar en personeelsleden van de school zijn verplicht om een mondmasker te dragen.
Ook moeten scholen blijven instaan voor de opvang van kinderen.

Contactberoepen 

Kapperszaken, schoonheidsspecialisten en tattooshops mogen vanaf 18 mei terug opstarten. 
Ook mogen markten terug georganiseerd worden.

Cultuur 

Musea en culturele bezienswaardigheden mogen terug openen, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketsysteem opzetten en de nodige maatregelen nemen om te vermijden dat het te druk wordt. 
Ook openen bibliotheken terug de deuren vanaf 18 mei. 
Ook studenten mogen terug samen in een lokaal studeren (mits de nodige afstand).


Ten vroegste vanaf 8 juni

De nationale veiligheidsraad zal deze opgesomde maatregelen doorvoeren als de cijfers inzake coronapatiënten positief blijven. 
  • Opening van restaurants en andere horecaaangelegenheden 
  • Jeugdbewegingskampen en zomerstages 
  • Tweedeverblijvers 
  • openen van de grenzen 

Het is dus afwachten wat de Nationale Veiligheidsraad nog zal beslissen. Hopelijk stijgen de cijfers niet na de genomen versoepelingen. Ook hoop ik dat iedereen zo snel mogelijk terug kan keren naar zijn eigen normale leventje. 


Stay safe and stick to the measures! 

Kaylee 


Extra bibliografie 

Reacties

Populaire posts