Gevolgen van corona

We weten allemaal dat de genomen Coronamaatregelen gevolgen heeft. In deze post zal ik de gevolgen een beetje proberen te schetsen.

Economische gevolgen 

De Belgische economische impact zal zich laten voelen langs meerdere kanalen. Om de verspreiding van het virus in te dijken, legde de overheid sluitingen van handelszaken, fysieke winkels en andere noodmaatregelen op. Heel wat sectoren zoals horeca, toerisme, detailhandel en evenementen worden hierdoor zwaar getroffen. Een tegeneffect hiervan is dat andere sectoren veel beter draaien. Een voorbeeld hiervan zijn de mondmaskers en het plexiglas dat op is.

Maar ook de wereldeconomie staat op een laag pitje. De beurzen zakken door de coronacrisis. De Bel20 is al met een recordverlies van meer dan 14 procent gezakt. Zelfs al voor de coronamaatregelen werden er grote verliezen gedraaid. Op 28 februari werd er vastgesteld dat er in tien dagen tijd 52 miljard euro beurswaarden verloren zijn gegaan. Maar ook de handel op Wall street draait grote verliezen. Dit alles leidt tot angst bij beleggers. 

Doordat de beurzen het zo slecht doen kunnen we terug een financiĆ«le crisis verwachten. In 2008 was er een bankencrisis. Die ontstond doordat er te veel mensen in de VS huizen kochten die ze eigenlijk niet konden betalen. Daardoor werden er vele leningen aangesloten. De financiĆ«le crisis van 2008 was een systeemcrisis. De crisis waar we nu mee te maken hebben is een consumptieprobleem. Economen gaan ervan uit dat het om een tijdelijke terugval gaat, ook al brengt heel het coronavirus een wereldwijde stilstand. Er is wel goed nieuws. Economen verwachten dat de economie vanuit zichzelf gaat herstellen. 

"Als de coronamaatregelen te lang duren, worden nadelen voor economie te groot" (Arnoudt, 2020). De maatregelen worden niet voor niets genomen. Dit is zeker nodig om duizenden doden te vermijden. Maar al deze maatregelen hebben een kostenplaatje. Dit kostenplaatje zal nog lang te voelen zijn onder de Belgische bevolking, maar ook wereldwijd.

Ook hebben we nog met een ander economisch probleem te maken. Doordat veel sectoren de deuren sluiten, zijn er veel mensen economisch werkloos geworden (dus tijdelijk werkloos). Diegene die economisch werkloos worden verklaard door de werkgever, krijgt van de overheid een vervangingsinkomen. Het bedrag dat de persoon in kwestie krijgt hangt af van het normale loon dat ze voordien kregen. Voor meer uitleg over het vervangingsinkomen zie onder deze link.
Doordat de economie nu slecht draait, voorspellen economen dat er meer mensen ontslagen zullen worden, doordat bedrijven failliet zullen gaan. Natuurlijk probeert de overheid bedrijven die momenteel niet kunnen openen, financieel te steunen.

Bron: Belga


Sociale gevolgen 

We zitten allemaal in een soort van lockdown. We mogen ons kot niet uit. Voor vele mensen is dit moeilijk. Een mens heeft nu eenmaal nood aan sociaal contact. Het is nog veel moeilijker voor mensen die alleen zijn, zoals singles en oudere personen. Hierdoor kunnen de psychologische gevolgen van de quarantaine zich nog lang laten voelen. 
Onder deze link vind je enkele tips om om te gaan met psychische klachten tijdens de quarantaine.

Deze tijden zijn voor niemand gemakkelijk. Velen die voor de coronamaatregelen het al psychisch zwaar hadden, krijgen het nu moeilijk te verduren. Doordat ze thuis zitten, zijn zij hun uitlaatklep verloren. Dat kan gaan om eens een gesprek te hebben met hun therapeut, bepaalde sporten dat ze uitoefenden, sociaal contact, enz. Teleonthaal stelt vast dat 1 op 3 van de gesprekken over corona gaan. Men vreest ook voor meer zelfdodingen. 

Als je met een probleem zit of je voelt je niet goed in je vel, praat er met iemand over. Bel of chat naar  Teleonthaal of Awel . Blijf vooral niet met je problemen zitten! 

Ook vele mensen sterven in deze tijden. Door de coronamaatregelen kunnen familieleden van stervenden geen afscheid nemen. Ook begrafenissen kunnen maar met max. 15 personen doorgaan. Dit heeft voor vele families een grote impact.


Hierbij hou ik het graag! 

Stay safe and stay at home! 

Kaylee 



Extra bibliografie:















Reacties

Populaire posts