Solidair?

Tijdens deze zware tijden, werd er opgeroepen om solidair te zijn. Maar zijn wij wel solidair tijdens deze periode?

Solidariteit voor de zorg 

Op 18 maart 2020 kwam de vraag of wij eens uit ons kot wouden komen om zo de zorg een hart onder de riem te steken onder de vorm van een applaus. Dit fenomeen kwam overwaaien uit Italië. Vele mensen deden hier aan mee en stonden om 20u klaar op hun balkon of terras. Nadien deden ook vele BV's een oproep om dit te blijven doen.Vandaag staan wij en onze buren om 20u nog steeds paraat om te applaudisseren voor de zorg. 
Een andere manier om solidariteit over te brengen naar de zorg was een witte vlag uithangen. Ook vele mensen deden dit en dit bracht leuke beelden op.

Bron:  Het Nieuwsblad 

De ronde tegen corona

Ook VTM  en HLN hadden een leuk idee om de mensen een hart onder de riem te steken. Op 5 april 2020 vloog de helikopter van VTM zes uur lang over Vlaamse gemeenten en steden. Met deze speciale ronde wou VTM en HLN heel Vlaanderen verbinden en via helikopterbeelden zoveel mogelijk mensen en plaatsen tonen met een boodschap voor elkaar. Deze vlucht kon je zien via een livestream op HLN.be en ook in het VTM nieuw kon je enkele toffe sfeerbeelden zien.


Bron: HLN

Woonzorgcentra
Ook naar de woonzorgcentra werd er veel solidariteit getoond. Dit kwam omdat deze sector zeer hard getroffen werd door het virus. Er werden veel initiatieven ondernomen om ook deze mensen te steunen. Kindjes die tekeningen maken, Zangers die voor de bewoners buiten komen zingen, horecazaken die eten komt brengen enzovoort. 

Bron: Het Nieuwsblad 

Mondmaskers 

Na het nieuws dat iedereen in zijn kot moesten blijven en na de tekorten in de voorraden van mondmaskers, sloegen de mensen de handen in elkaar. Velen namen het initiatief om zelf mondmaskers te maken en dit dan naar de dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen. 
De overheid heeft deze week ook gevraagd om zelf onze mondmaskers te maken, in verband met de versoepeling van de maatregelen op vier mei. Eén van deze maatregelen die in deze fase genomen zal worden is dat je gebruik maakt van het openbaar vervoer je een mondmasker zal moeten dragen.
Een initiatief hierbij is Maak je mondmasker deze site legt je stap voor stap uit hoe je zelf een mondmasker kan maken. Hier vind je ook een patroon. 

Bron: Katrien Schryvers 

Mensen die ook nog moeten werken

Er werd heel veel solidariteit getoond naar het zorgpersoneel. Veel mensen vergaten dat er ook nog veel mensen aan het werk waren buiten het zorgpersoneel, zoals postbodes, vuilnismannen, winkelbedienden... Toch waren sommige mensen deze werkers niet vergeten. 

Bron: RV

Zijn wij wel solidair? 

In deze bizarre tijden zijn er heel wat mooie initiatieven ontstaan. Maar toch zijn er zaken gebeurt dat ik niet zo solidair vinden. 

Op 12 maart 2020 sloeg ineens de paniek toe. Velen hadden geruchten gehoord dat België in lockdown ging gaan. Mensen spurtten zich naar de voedingswinkels. Daar kopen ze alles op. Dit zal nog zo'n twee weken aanhouden. 

Maar is dit nu solidair zijn?
Mensen kopen alles op. Om ter meest toiletpapier inslaan, voor een heel jaar pasta eten... Kopen om te kopen en zorgen dat een ander niets meer heeft. Volgens mij is dit niet solidair zijn. Ook met z'n allen lang aanschuiven aan de kassa's terwijl we afstand moeten houden. Hier zie je ondanks we solidair willen zijn toch niet solidair zijn. 

Bron: Het Nieuwsblad 

Ikzelf heb de eerste twee weken van de "lockdown" gaan werken. Ik werk als student in Delhaize in Oostende. Door daar twee weken te werken zag ik dat de mensen niet solidair zijn. Je komt met een pallet pasta aangereden in de rayon om aan te vullen, de mensen springen op je om als eerste 10 kg pasta te kunnen hebben. Dit fenomeen zag je ook bij het toiletpapier.  Om het laatste pakje toiletpapier was er zelfs ruzie. DIT IS ZOT! 
Toen was er ook al sprake om afstand te houden, hier werd er ook geen rekening mee gehouden. De tweede week werd er een wachtruimte buiten gecreëerd, zodat er maar een beperkt aantal mensen in de winkel zouden zijn. Toen ik s' middags moest beginnen met werken en daardoor gewoon naar binnen liep, werd ik uitgescholden omdat ik "niet in de rij wachtte". Wel ik "wachtte niet in de rij" zodat ik jullie pasta en toiletpapier kon aanvullen en zodat jullie terug op mij konden springen als ik kwam aanrijden met mijn pallet. Sprake van vriendelijkheid was er dus ook niet. 

Zijn wij dan wel zo solidair als we denken?




Hierbij sluit ik graaf af.

Stay Safe!

Kaylee 









Reacties

Populaire posts