Werd corona al jaren geleden voorspeld?

Vele films en vele boeken voorspellen wel al eens zaken. Zouden sommige films nu het coronavirus voorspeld hebben? Of is het gewoon maar toeval?

"Het lijkt erop dat fictie, op het moment dat zij de werkelijkheid veel te accuraat weerspiegelt, juist averechts werkt" (Keyser, 2020).

Film: Contagion 

Vele mensen zien heel wat gelijkenissen met de gebeurtenissen vandaag en de gebeurtenissen in de film Contagion. De fictiefilm dateert uit 2011 en is geregisseerd door Steven Soderbergh. Het verhaal werd geïnspireerd door de uitbraak van SARS in 2003.

Er heerst een ziekte, in de film Contagion MEV-1 wordt genoemd, die zich razendsnel over de wereld verspreid. Het gaat over een onbekend virus dat zich van een vleermuis op een varken en vervolgens op een Chinese markt op een mens wordt overgedragen. Wanneer patiënt 0 in het ziekenhuis beland, doordat ze hevig hoest, weten artsen zich geen raad.

Toch klopt deze film ook niet helemaal. De ziekte MEV-1 verspreid zich razendsnel over de wereld en eist binnen een maand 26 miljoen levens. Het coronavirus heeft in een maand tijd niet zoveel levens gekost.

Hier zie je de trailer





Boek: The Eyes of Darkness 

Zou de thriller The Eyes of Darkness uit 1981 het coronavirus voorspeld hebben? Dit boek zou vol staan van complottheorieën. De auteur Dean Koontz beschrijft in zijn boek dat er net buiten de Chinese stad Wuhan een biologisch wapen, Wuhan-400, wordt gecreëerd in een laboratorium.  
Bron: Nick Hinton
Het doel van dit biologisch wapen is een wereldwijde massasterfte en een helse paniek teweeg te brengen.

Als je dit stuk van het boek zou lezen, dan zou je heel veel gelijkenissen treffen. Maar als je het volledige boek leest, dan zie je dat dit boek het coronavirus niet helemaal voorspeld heeft. Een voorbeeldje: In het boek komt Wuhan-400 uit een laboratorium buiten de stad, het coronavirus is vermoedelijk in de stad uitgebroken op een markt. 

Wat mij vooral opviel was het biologisch wapen. Na de uitbraak van het coronavirus, kwam de speculatie dat dit virus een biologisch wapen zou kunnen zijn. Onlangs in het nieuws beschuldigde Donald Trump, de Amerikaanse president, dat het coronavirus afkomstig is uit een laboratiorum. Vandaag, acht mei 2020, heeft de Chinese overheid bekent gemaakt dat zij open staan voor een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de herkomst van het coronavirus.

Bron: Pinterest 


Boek: End of Days 

“In around 2020 a severe pneumonia-like illness will spread throughout the globe, attacking the lungs and the bronchial tubes and resisting all known treatments. Almost more baffling than the illness itself will be the fact that it will suddenly vanish as quickly as it arrived, attack again ten years later, and then disappear completely.” (Browne, 2008, p. 312)

Sylvia Browne, een zelfverklaarde medium, voorspelde in haar boek 'End of Days' die in 2008 uitkwam. In het boek voorspelt ze allerlei zaken. Ze had namelijk voorspeld dat er rond 2020 een zware longonsteking-achtige ziekte de wereld rond zou verspreiden en alle bekende behandelingen zou weerstaan.

Ondanks deze voorspelling lijkt uitgekomen te zijn, zijn er ook vele voorspellingen uit haar boek niet uitgekomen. Als je veel voorspellingen maakt, is het hoogstwaarschijnlijk dat er wel eentje zal uitkomen.
Bron: Onbekend
Ben je nog geïnteresseerd in boeken die voorspellingen maken of die gebaseerd zijn op (pan)epidemieën, zie dan hier onder deze link. Hier vind je 10 besmettelijke boeken.

De Simpsons

Ja hoor! De Simpsons, een Amerikaanse animatieserie, deden het weer. Na al vele voorspellingen juist te hebben, hebben ze het coronavirus een beetje kunnen voorspellen. Maar toch is dit allemaal puur toeval. 

In de aflevering is te zien hoe Homer en zijn gezin besmet worden met de Osaka griep die ontstaan is in Azië en zo heel de wereld besmet. De aflevering is gebaseerd op de Hongkonggriep van 1968. De aflevering zelf dateert van 1993.

Hieronder zie kan je de scène zien.


Cordon 

Toen ik het nieuws vernam dat Italië in lockdown ging, moest ik meteen denken aan de Vlaamse serie Cordon. De serie dateert van 2014. Het verhaal gaat over het fictieve Nationaal Instituut voor infectieziekten Antwerpen. Bij een patiënt werd een virale besmetting vastgesteld. Daarop wordt een wijk in de Antwerpse binnenstad van de buitenwereld afgesloten om zo de uitbraak van het virus te beperken.




Al deze voorspellingen zijn leuk. Zeker als je denkt dat het echt uitgekomen is. MAAR meestal kloppen ze niet (helemaal). Het is belangrijk om kritisch te zijn en niet alles zomaar te geloven. 


Hierbij hou ik het graag! 

Stay home and stay safe! 

Kaylee 


Extra bibliografie 




Reacties

Populaire posts